CRĂCIUN ÎN MARAMUREȘ O serie interesantă de dezbateri pe tema simbolurilor, semnificaţiilor şi obiceiurilor de Crăciun a avut loc marţi, 15 decembrie, la Palatul Administrativ.
CRĂCIUN ÎN MARAMUREȘ În cadrul celei de-a VIII-a ediţii a evenimentului „Crăciun în Maramureş” organizat de Consiliul Judeţean, Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, în colaborare cu Muzeul de Etnografie şi Artă Populară au organizat Masa Rotundă „Crăciunul – obiceiuri şi simboluri”.
Studenţi, masteranzi şi doctoranzi ai specializărilor Etnologie şi Teologie din cadrul Facultăţii de Litere s-au aşezat la masă cu cadre universitare, dar şi specialişti în etnologie şi teologie pentru a dezbate această tematică frumoasă, Crăciunul, a cărui spirit ne cuprinde sufletele în această perioadă.
În deschiderea manifestării, Dan Carpov, şef al Biroului de Informare Turistică şi Salvamont din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, a adresat câteva cuvinte de bun venit, dar şi de apreciere faţă de iniţiativa organizatorilor şi implicarea studenţilor în acest eveniment.
Totodată, a dat cuvântul decanului Facultății de Litere, CUNBM, conf. univ. dr. Ioan-Mircea Farcaș care a vorbit despre originea termenului Crăciun, făcând astfel un scurt istoric al sărbătorii Crăciunului.
Prezent la eveniment, dr. Ilie Gherheș, directorul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, făcând referire la Crăciunul în Maramureș, a explicat care este rolul istoriei și tradiției în conservarea și respectarea identității locale, zonale și naționale. Despre bradul de Crăciun, origine, evoluție, semnificații, dar şi evoluția ritualurilor de Moș Crăciun dinspre riturile specifice sărbătorii dedicată Sfântului Nicolae a relatat, într-o manieră foarte interesantă, conf. univ. dr. Carmen Dărăbuș.
Aflându-ne în perioada postului Crăciunului, când colindele au un rol important în vestirea acestei sărbători, a Naşterii Domnului, Pr. Lector univ. dr. Stan Teofil a vorbit despre colinda și colindatul – funcții, semnificații, dar şi necesitatea respectării autenticului și a mesajului real al colindatului și colindelor.
În continuarea acestui subiect, directorul Muzeului Țării Oașului, dr. Natalia Lazăr, a dezbătut tema colinda și colindatul între rit, ritual, ceremonial și spectacol, cu o aplicație pe Țara Oașului.
În calitate de doctorand, dar şi în cea de director a instituţiei de spectacole a Consiliului Judeţean Maramureş, Iuliana Dăncuș, directorul Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania”, a participat la această manifestare şi a vorbit despre colinda între precreștin și creștinism şi despre necesitatea păstrării obiceiurilor și tradițiilor strămoșești și transmiterea acestora către generațiile viitoare.
Crăciunul ca sărbătoare a comunicării prin dar şi necesitatea de refacere a întregului prin reînvățarea dăruirii a fost tematica supusă dezbaterii de către drd. Noemi Chifor.
Despre semnificația și importanța mesei în comun din cadrul sărbătorilor de Crăciun, importanța înțelegerii faptului că sărbătorile Crăciunului sunt ale întregii familii, dar și ale întregului neam, incluzându-i pe cei vii, dar și pe cei plecați dintre noi, a discutat drd. Liliana Voș.
În dialog au intervenit şi studenţii Gabriel Vasile Babiciu, student anul III Teologie ortodoxă pastorală şi Călin Hodiș, student anul III, specializarea Etnologie, Facultatea de Litere, care au pledat pentru necesitatea aducerii în prim plan și promovarea manifestărilor culturale în cadrul proiectului Crăciun în Maramureș, în defavoarea evenimentelor ce țin de spectacol și festivism, dar şi redescoperirea valorilor adevărate ale sărbătorilor Crăciunului, prin punerea accentului pe simplitate, pe trăirea adevăratelor semnificații și punerea în umbră a comercialului.
„O sinteză asupra temelor discutate și întărirea faptului că tema propusă este deosebit de complexă și ea implică subteme care urmează a fi discutate în edițiile viitoare ale acestei mese rotunde precum: dar și dăruire, sacrificiul și formele sale de reprezentare.
S-a insistat, de asemenea, asupra necesității includerii componentei științifice în manifestările propuse de proiectul Crăciun în Maramureș, ele având rolul de redescoperire a adevăratelor sensuri ale riturilor, ceremoniilor, simbolurilor, considerându-se că doar recuperarea sensului poate conduce la respectarea autenticului și la salvarea identității”, a precizat conf. univ. dr. Delia Suiogan.
Evenimentul s-a încheiat cu un minunat concert de colinde interpretate de Ansamblul Folcloric Studențesc NORD, coordonat de conf. univ. dr. Delia Suiogan şi Corul studenților teologi „Sfântul Ioan Damaschinul”, coordonat pr. lect. univ. dr. Teofil Stan.
Sursa: Biroul de presă al Consiliului Judeţean Maramureş