Despre patrimoniu și patrimonializare, tradiție și identitate în Țara Oașului

 WORKSHOP

 

Organizatori: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere

Parteneri: Primăria și Consiliul local Negrești-Oaș, Muzeul Țării Oașului, Casa Orășenească de Cultură Negrești-Oaș, CNIPT Negrești-Oaș, Centrul de informare turistică Târgu Lăpuș, Advisio Turism.

Coordonator: asist. univ. dr. Natalia Lazar

Participanți: – studenții de la specializarea Etnologie, anii I, II, III, CUNBM;

– Floare Finta – Tezaur Uman Viu, Floare Hotca – Luminător al satului, Gheza și Emma Istvanfi – meșteșugari (olari), Maria Tripon, Vasile Solomon, Mihai Zele;

– profesori: conf. univ. dr. Delia Suiogan, dr. Liliana Voș, drd. Florin Pop, dr. Natalia Lazar;

– Ilie Tudorel – fotograf.

Data: 26 martie 2019

Locul desfășurării:  Muzeul Țării Oașului / Casa olarului – Vama / Casa Tezaurului Uman Viu Floare Finta

Patrimoniul cultural este parte componentă a vieții cotidiene, fiind recognoscibil în variantele sale patrimoniu natural, patrimoniu tangibil (imobil și mobil), patrimoniu intangibil sau imaterial și patrimoniu digital. Valorile, principiile și ideile integrate în patrimoniul cultural național și în cel european reprezintă o sursă transgenerațională de memorie, de identitate și dialog intercultural, o resursă colectivă preluată de la predecesori, ce se impune a fi conservată și gestionată durabil. Doar astfel ne putem asuma prezentul și putem clădi responsabil și durabil un viitor bazat pe respectul pentru trecut.

Ţara Oaşului este încadrată din punct de vedere administrativ în judeţul Satu Mare, identificându-se cu zona etnografică și geografică omonimă. Țara Oaşului este o zonă etnografică, un spaţiu în spaţiu, caracterizat printr-o multitudine de elemente care-i conferă originalitatae și unicitate. Individualitatea zonei e dată în primul rând de oamenii săi, mândri, dârji, dar și de anumite elemente ale patrimoniului cultural material și imaterial care definesc acest spațiu etnografic.

Patrimonializarea reprezintă profilul cultural al unei zone, un proces complex de resemantizare a unor obiecte, fenomene, reprezentări, practici, comportamente care aparțin unui sistem cultural specific (tradițional, cutumiar) și care prin ajustare și reinterpretare sunt integrate în noi sisteme culturale. Cum se manifestă acest proces în zona etnografică Oaș? Vom afla luând contact direct cu terenul, cu oamenii și locurile, cu poveștile lor…