Săptămâna aceasta, în cadrul cursului și seminarului „Istorie culturală. Introducere în studiul patrimoniului cultural”, studenții specializării ETNOLOGIE (anul I) au avut prilejul să afle detalii importante despre munca muzeografilor și arheologilor, vizitând Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare și discutând cu specialiștii instituției.
Domnul dr. Viorel Rusu, managerul MJIA, le-a vorbit studenților despre importanța patrimoniului cultural, ca mărturie a evoluției orașului Baia Mare, subliniind statutul de oraș liber regal pe care Baia Mare l-a obținut în prima jumătate a secolului XIV și a reușit să-l mențină timp de peste șase secole. De asemenea, s-au purtat discuții asupra aspectelor ce țin de viața socială, economică și culturală a orașului de pe malul Săsarului și de despre istoricul preocupărilor muzeale privind mineritul în bazinul băimărean. De un real ajutor pentru studenți, în cadrul discuțiilor atelierelor și seminarelor privind patrimoniul cultural al orașului, este și lucrarea „Clădiri, edificii, monumente și statui cu poveste : o altfel de istorie a orașului Baia Mare”, autori Viorel Rusu și Lucia Pop.
Domnul dr. Dan Pop, șeful secției Arheologie din cadrul MJIA, a făcut o scurtă prezentare a expoziției de arheologie și, de asemenea, a vorbit despre patrimoniul arheologic al județului Maramureș, amintind de câteva cercetări arheologice sistematice și preventive desfășurate în ultimii ani. Abordarea deschisă a discuției a permis lămurirea unor întrebări venite din rândul studenților și, de asemenea, a deschis noi orizonturi într-o posibilă colaborare interdisciplinară etno-arheologică.
În continuare, în cadrul parteneriatului pe care Facultatea de Litere îl desfășoară cu Muzeul Județean de istorie și Arheologie Baia Mare, studenții vor putea asista la ateliere de lucru privind activitatea de cercetare, conservare și valorificare a patrimoniului cultural.
Coordonatori: dr. Delia SUIOGAN, drd. Florin-Vasile POP