Cercetare

Etnologia se învață în sala de curs, dar experiențele din teren, în echipă, te vor face și să o înțelegi, să nu ți se mai pară că ți se vorbește despre un trecut de mult apus, ci că, în fapt, este vorba despre tine, despre noi, despre o realitate în continuă evoluție, dar care păstrează acele modele care au puterea să descopere adevărata identitate.

„Terenul” este o carte pe care trebuie să o deschidem des și cu mare atenție, pentru a avea pretenția că ne apropiem de sensurile acestei lumi complexe, numită identitate culturală!

Studiile Culturale din Baia Mare, UTCN asta își propun, îmbinarea teoriei cu practica și un dialog deschis și permanent între generații!

Te așteptăm în această echipă frumoasă și harnică!

Conf. univ. dr. Delia SUIOGAN

Sursa: Studii Culturale – Etnologie | Facebook

O după-amiază minunată petrecută alături de frumoasa echipă a #studiilor #culturale de la Baia Mare, la vâltoarea colegului nostru Firicel din Chiuzbaia. A fost o mare bucurie să ne revedem în teren, colegi, prieteni dragi și dascăli extraordinari.

Gabriela FILIP, muzeograf Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

.

Să fii student la etnologie nu e despre doar a învăța din cărți ca să le știi pe „toate”, ce a fost sau poate mai este. Să fii student la etnologie o văd ca pe o dorință de a afla direct de la „sursă” modul în care evoluează tradiția, obiceiurile, dar și mentalitatea tradițională.

Desigur că dorința mea e să văd faptul că ele nu se schimbă, dar omul mereu se va adapta și își va adapta cultura la vremurile actuale. De aceea schimburile de idei din cadrul cercetărilor de teren, cu colegii, profesorii sau oamenii ai satelor, mă ajută să înțeleg unde ne aflăm în acest punct.

Etnologia e un domeniu ce sigur te așteaptă să o descoperi!

Flavia SABĂU, studentă

Multe dintre prieteniile care se formează în timpul facultății sunt de durată. Trecând împreună prin provocările studiilor, de la examene stresante la proiecte de grup complexe, colegii de facultate dezvoltă legături puternice. Aceste prietenii nu se limitează doar la timpul petrecut în sălile de curs, ci se extind și în afara acestora, prin activități sociale, ieșiri și evenimente comune. Alături de colegii și îndrumătorii mei fiecare moment are o semnificație aparte ce întărește legătura dintre noi. La Vâltoarea lui Firicel, ne-am adunat să ne bucurăm împreună, să împărtășim opinii, să ascultăm cântece vechi, poezii și să gândim noi strategii pentru promovarea obiceiurilor tradiționale înțelese și prezentate într-un alt mod din perspectiva viitorilor specialiști din domeniul ETNOLOGIEI. Mulțumim gazdelor pentru invitație și omenie, îndrumătorilor pentru cuvintele înțelepte, colegilor pentru prezență!

Daniel POP, masterand