Începând din luna noiembrie 2019, puteţi vizita on-line 30 de biserici de lemn din Ţara Lăpuşului la adresa www.lapus.culturamm.ro. Site-ul web a fost dezvoltat ca urmare a proiectului „Biserici din Ţara Lăpuşului. Tururi virtuale”, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul a vizat cercetarea şi promovarea a 30 de biserici de lemn, monumente istorice din Ţara Lăpuşului, prin realizarea de tururi virtuale și scurte descrieri ale acestor obiective, precum și publicarea informațiilor în mediul on-line. În contextul anului 2018, „Anul european al patrimoniului cultural”, instituţiile maramureşene de cultură implicate în proiect au dorit să faciliteze accesul la valorile culturale locale şi să încurajeze cât mai multe persoane să descopere și să aprecieze patrimoniul cultural al României şi al Europei.
Proiectul „Biserici din Ţara Lăpuşului. Tururi virtuale” a fost iniţiat de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş, Facultatea de Litere din Baia Mare (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare), Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi SC Aedilis Proiect SRL.
Realizarea unui proiect unitar de punere în valoare a patrimoniului cultural local, prin conştientizarea comunităţilor locale şi, îndeosebi, a reprezentanţilor administraţiei publice locale şi judeţene asupra valorilor de patrimoniu pe care le deţin/administrează şi asupra stării de conservare a acestor obiective poate constitui un prim pas foarte important în vederea redescoperirii valorii patrimoniului local, atât în rândul membrilor comunităților locale, cât şi în rândul celor ce doresc să cerceteze sau să viziteze aceste biserici. Patrimoniul are o însemnătate deosebită pentru afirmarea și reafirmarea identității unei țări, el trebuie considerat pe bună dreptate o resursă importantă pentru orice popor. Printr-o corectă și modernă utilizare a acestei resurse pot fi aduse beneficii culturale, dar și economice.
Nevoia de patrimonializare și de protejare a moștenirii culturale în zilele noastre devine, așadar, tot mai profundă, de aceea este necesară implicarea tuturor instituțiilor culturale, dar și a celor de învățământ, în această activitate. Doar o înțelegere corectă a elementelor ce alcătuiesc patrimoniul cultural va permite realizarea unei dezvoltări durabile în sensul cel mai corect al conceptului.