Într-un cadru festiv, cu emoţii copleşitoare, ne-am bucurat alături de finaliştii primei ediţii a Festivalului naţional „Ethnologica Film Fest”, care ne-au onorat cu prezenţa la Gala Laureaţilor ce a avut loc ieri, 19 octombrie, la Teatrul Municipal Baia Mare.

Premianţii acestei editii sunt:

  • Marele Premiu, TROFEUL FESTIVALULUI – MASCA – calătorie în lumea imaginarului, realizator Daniel POP (judeţul Maramureș);
  • PREMIUL I – filmul Povestea unei case meşteşugite, realizat de loana DOROBANŢU ( judeţulTimis);
  • PREMIUL II – filmul Nopţi de sânziene, realizat de Nicoară MIHALI și loan TEGLAŞ (judeţul Maramureș);
  • PREMIUL III – filmul THE MARBLE VILLAGE (Satul de marmură) realizat de loana DOROBANȚU ( judeţul Timiş);
  • MENȚIUNE -filmul Povestea ceteraşului fără o mână, realizat de Sorin GRECU (judeţul Cluj);
  • MENȚIUNE – filmul URZEALA VREMURILOR, realizat de Alina ZARĂ ( judeţul Brasov);
  • MENȚIUNE — filmul Scoaterea oilor şi constituirea turmelor în Budeşti, realizat de Pamfil BILŢIU (judeţul Maramureș);

PREMIUL PUBLICULUI (în urma votului acordat de publicul prezent la difuzarea filmelor care a avut loc în data de 18 octombrie) – MASCA – călătorie fn lumea imaginarului, realizator Daniel POP (județul Maramureș).

Juriul a avut o misiune grea de a clasifica producții de film de scurt metraj, multe dintre ele fiind deja premiate la importante festivaluri de film naționale și internaționale. Membrii juriului acestei ediții au fost: Felician SĂTEANU – președintele juriului, Smaranda Patricia MUREȘAN, Dorel MARC, Ioan MARCHIȘ, Mihai Relian VĂLU.

De asemenea, în foaierul Teatrului Municipal, a avut loc lansarea numărului 86- 87 al revistei de studii culturale „Memoria Ethnologica” care a împlinit anul acesta 22 de ani, semn că este atât de necesară în lumea culturală. Au luat cuvântul redactorul șef al revistei, Corina Isabella Csiszar, conf. univ. dr. Delia Suiogan, lect. univ. dr. Natalia Lazăr și prof. Pamfil Bilțiu.

S-au lansat și două cărți de poezie, Granița de apă – autor Gheorghe Moiș respectiv Liniștea țărânei – autor Gheorghe Granar, apărute la editura Ethnologica din cadrul CJCPCT Liviu Borlan Maramureș. Prezentarea cărților a fost făcută de către Dana Buzura, managerul revistei de cultură „Nord Literar”.

În finalul manifestării, elevii Școlii Populare de Artă „Liviu Borlan”, au susținut câteva momente artistice care au încântat publicul prezent.

Menționăm că evenimentul a fost realizat de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Facultatea de Litere de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare.

Transmitem sincere felicitări premianților și mulțumim tuturor celor care ne-au onorat cu prezența!

Sursa: Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş. Foto: Ștefan Bella