Povestea unei povești – 31 mai 2024, o întâlnire de lucru a studenților și masteranzilor de la Studii Culturale, Baia Mare, specializările Etnologie și Etnoturism / Etnologia și turismul cultural la muzeul „Acasă” din Tăuții Măgherăuș.
Un altfel de curs, o poveste rostită cu mare har de domnul profesor Emil Crâncău, alături de doamnele: Lita Pintea, Munteanu Clarița, Rodica Bâlea, Angela Cristescu.
Pornind de la casa muzeu, dar și de la anexele gospodăriei am aflat foarte multe date despre traiul unei familii, despre obiceiurile, meșteșugurile și portul din această subzonă etc.
Îi mulțumim doamnei Mirela Badea, muzeograf în cadrul primăriei Tăuții Măgherăuș, dar și masteranda noastră, cea care are o contribuție însemnată în proiectul de conservare și de revitalizare a acestui spațiu muzeal, că ne-a permis să intrăm în contact cu istoria acestor locuri.
Suntem convinși că a fost o experiență frumoasă pentru toți cei prezenți. Vom reveni, așteptând deschiderea oficială a acestui Muzeu.
Conf. univ. dr. Delia SUIOGAN
Sursa: Studii Culturale – Etnologie | Facebook. Coloană sonoră: Valeriu Sterian – „Cântec de oameni” / fragment
…
Bucuria de a descoperi frumosul, tihna și rânduiala, ACASĂ, la casa-muzeu din Tăuții-Măgherăuș, împreună cu colegii, profesori și studenți la Etnologie, prietenii și colaboratorii muzeului!
Muzeele au menirea de a prezenta rădăcinile culturii și civilizației, viața în toată complexitatea ei, muzeele etnografice fiind considerate factori determinanți în reconstituirea imaginii satului tradițional, în salvgardarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural material și imaterial al acestuia. În cheia unei abordări culturologice, muzeul este responsabil cu protejarea moștenirii culturale, iar, prin prisma teoriilor comunicaționale, muzeul reprezintă un sistem deschis de comunicare, nereducându-se la artefact, ci înscriindu-se într-un spațiu cultural mai larg.
Lector univ. dr. Natalia LAZĂR