12 noiembrie, Prislop, comuna Boiu Mare, Maramureș – Povești trăite. Istorii povestite – o reîntâlnire cu oameni și locuri.(I)
12
PRIMA PARTE A ZILEI- cercetare de teren, cu tema – gospodăria tradițională chioreană.
În tropot de cai, în trei căruțe, profesori, studenți și masteranzi am pornit-o prin sat, însoțiți de gazdele noastre minunate: părintele Vlad Ionuț Topan; doamna preoteasă Mihaela Topan; domnul primar Nicolae Prodan; domnul Vasile Pop, fiu al satului, rapsod; copii și tineri din sat și din Asociația Culturală „Sfânta Împărăteasă Irina” din Prislop.
Călăuze atente pe drumul lung, plin de suișuri și coborâșuri, ne-au fost: Vasile Pop, din Buteasa, Vasile Pop , din Prislop și Crainic Teodor din Prislop.
Ne-au primit în casele domniilor lor și ne-au împărtășit povești și istorioare: Ștefan Ghițu, Adriana Dul, Leontina Hoplac, de pe câmp. La tanti Leontina, s-au adunat în povești Onica din Hărăscu, Silvia din Hărăscu, Mărioara lui Ignat. Am aflat povești ale locurilor și ale caselor, am redescoperit un mod de a fi și de a gândi caracterizat prin echilibru și respect pentru natură și pentru Celălalt. Ne-au vorbit îndelung despre clacă și șezătoare și despre rostul acestora în menținerea unității la nivelul comunității.
Pancovele, ciurigăii, cozonacul și plăcintele crețe, plăcinta cu mere, ca la Prislop, horinca din cea nouă, dar și mai veche, au făcut să nu simțim cum trece timpul.
Spre seară ne-am întâlnit la Căminul Cultural cu alte bunici și cu mulți tineri, continuând povestea – dar despre asta în episodul al II-lea!