Vineri, 8 iulie, 2022, în cadrul cercetărilor de teren desfășurate de Facultatea de Litere din Baia Mare (specializarea Studii Culturale – Etnologie și Etnoturism), în zona Preluca Veche – Dealu Corbului – Sălnița, am avut bucuria sa-l avem alături pe dr. Marius Ardeleanu, arheolog în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie Maramureș. În timpul unei excursii tematice la Custura Cetățele, le-a vorbit studenților și masteranzilor despre istoricul și evoluția cercetărilor arheologice din zonă și despre importanța studiului toponimelor și a legendelor locale în cadrul unor cercetări interdisciplinare. „Custura Cetăţele” este un pinten de deal orientat nord-est – sud-vest, împrejmuit pe trei laturi de râul Lăpuș. În partea sud-vestică, Custura are în prelungire un deal numit de localnici „Cetăţeaua” (374 m altitudine). Cetăţeaua este și ea mărginită pe trei laturi de Lăpuș, pantele estică și vestică sunt mai line, iar cea dinspre nord este abruptă. Spre sud, Cetăţeaua este continuată de „Dealul Cetăţii”, deal cu mare întindere, mărginit spre est de Lăpuș și spre sud de locul numit „Sub Coastă” și „Dealul Pogor”. (mai multe informații în articolul semnat de M. Ardeleanu, D. Conțiu, D. Pop – „Noi descoperiri arheologice în Țara Chioarului. Cercetările din anul 2019 de la Sălnița – Custura Cetățele”, în Vatra Chioreană, nr. 13.)
În continuare, în cele trei zile de practică de teren, interviurile realizate de studenții și masteranzii Facultății de Litere au vizat și astfel de toponime din zona Cheilor Lăpușului, Preluca Veche, Preluca Nouă: Dealu Corbului, Piatra Corbului, Dealu Hotarului, Fântâna Pintii, Izvorul Lupului, Stâna Dracului, Custura Mesei, Șura Dracului, Custura Cetățelei, Piatra Scrisă, Piatra Cerbului, Piatra Ciutei, Fârcituri, La Cetate, Staul de Piatră etc.
Cercetările etnologice vor continua pe parcursul mai multor ani în această zonă, vizând și obiectivele din cadrul proiectului „Cercetări interdisciplinare în Cheile Lăpușului: arheologie, etnologie, geologie, speologie, floră și faună” inițiat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș; Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca / CUNBM – Facultatea de Litere Baia Mare, Domeniul Studii Culturale; Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca / Facultatea de Biologie și Geologie; Clubul de speologie „Montana” din Baia Mare și dr. Viorel Coroian. Scopul asocierii dintre instituțiile și organizațiile mai sus menționate este acela de documentare și cercetare în teren a zonei Cheilor Lăpușului, într-un demers interdisciplinar. Informațiile și datele produse prin intermediul cercetările de teren, coroborate cu cele obținute din cercetările bibliografice și de arhivă vor fi valorificate expozițional și publicistic (în reviste științifice de specialitate, dar și în reviste de popularizare) în următorii ani.
Le mulțumim partenerilor, oamenilor locului și gazdelor noastre – Popasul din Pietrar, Preluca Veche, pentru cele trei zile minunate petrecute alături de ei!
Text și foto: Facultatea de Litere Baia Mare, Studii Culturale: Etnologie și Etnoturism